Wednesday, 22 October 2014

Secret doors

Remonttia tehdessähän tulee vastaan aina yllätyksiä? Kyllä vaan. Vai toivooko sitä yleensä, että kaikki menee suunnitelmien mukaan sittenkin? Yllätykset voivat kuitenkin joskus olla myös positiivisia niinkuin asuntoprojektissamme kävi ilmi.

Kun teimme ostopäätöksen huoneistostamme olin jo tehnyt taustakartoituksen niin kattavsti kuin sen suinkin voi tehdä ennen lopullisen tarjouksen jättämistä. Eräs taustakartoitukseen kuulunut asia oli marssia Helsingin Rakennusvalvontavirastoon etsimään huoneiston alkuperäistä pohjaratkaisua. Ja löytyihän se sieltä. Mutta nuo kuvat paljastivat sellaisen asian, jota olin jo alun perinkin osannut epäillä. Sen, että huoneiston kadun puoleisten huoneiden välissä oli alunperin ollut oviaukot, jotka jossain vaiheessa sadan vuoden kuluessa oli laitettu umpeen. Ehkäpä se oli käytännöllistä liiketilassa jollaisena huoneisto aiemmin oli toiminut.

Remonttimiesten ohjeistuksena oli ensi töikseen etsiä suljetut oviaukot ja kaivaa ne esiin. Ideana oli saada avarat näkymät huoneiston päästä toiseen. Ja toisekseenkin ajatuksenamme oli palauttaa myös huoneiston alkuperäinen henki, modernisoiden, mutta silti vanhaa kunnioittaen. Ja mikä ihana yllätys meitä odottikaan! Purettujen levyjen takaa paljastui ihanat vanhat alkuperäiset pariovet ja vieläpä molemmista oviaukoista. Ajan hammas oli tosin tehnyt tehtävänsä ja alkuperäisistä oven kahvoista ei näkynyt jälkeäkään. Mutta sepä ei meitä harmittanut, sillä tähänkin asiaan löytyi ratkaisu yllättävältä taholta. 

Samasta rapusta huoneiston samoihin aikoihin ostanut naapurimme teki myöskin remonttia. Hän oli päättänyt uusia kertaheitolla huoneiston ovet ja hänen remonttimiehensä kantoivat ovia kadulle viedäkseen ne taloyhtiön yhteisen varastoon, jossa käytöstä poistettuja vanhoja ovia säilytetään. Mikä mainio taloyhtiö meillä onkaan: niistä ovista voi olla kauan iloa sellaiselle joka alkuperäisiä ovia kaipailee. Mutta koska nuo ovet oli poistettu käytöstä saivat remonttimiehemne irroittaa pari ovenkahvaa oviimme ja niin oli kohtalo puuttunut peliin.Remontin myötä ovet kunnostettiin ja kahvat kiinnitettiin. Ja se jos mikä olikin työläs homma. Aloimme pikkuhiljaa ymmärtää miksi naapurimme päätyi puusepän valmistamiin uusiin oviin. Silti, kun kaikki oli valmista, pääsimme ihailemaan näitä historiaa huokuvia pariovia kodissamme.Lopputulos oli juuri se, mistä olin unelmoinut: valo pääsee kulkemaan huoneesta toiseen, mutta ovet saa silti suljettua, jos haluaa omaa rauhaa. Ja vanhan talon oikea alkuperäinen tunnelma kantaa vielä vuosia eteenpäin.When going through a renovation project you really can't avoid surprises. Surprises are usually considered as negative ones when it comes to renovation but sometimes you can also get positive surprises. And this happened to us.

Before we made the final decision to but the "carpet shop" I went to the local office for construction supervision where they keep all the original floor plans. I had my suspects about secret door openings inside the wall and how right I was. The first thing the renovation guys did was to search for the hidden doorways. And they did their job. And what they found was a surprise for us: not only they found the doorways but they also found the original beautiful doors! The doors had seen their better days and the doorhandles were missing. 

There was another lucky surprise still to come when we noticed that a neighbour had also started a huge renovation project upstairs. They had decided to replace most of the original doors with new ones made by a carpenter. Their renovation guys carried out all the doors and were about to carry them all the way to the common space in the basement. So we were lucky with the timing and got couple of original handles to be put in place in our doors.

So the secret doors and the original handles were our positive surprise in this long and demanding project.
No comments:

Post a Comment