Thursday, 13 November 2014

5 tips for renovating an old apartment

Ajattelin jakaa muutamia vinkkejä vanhassa talossa sijaitsevan asunnon remontoijille. Itse kävimme läpi mittavan urakan pari vuotta sitten ja jos olisin silloin oikeasti osannut nämä asiat olisimme päässeet monta sydämentykytystä vähemmällä siitä(kin) projektista. Remonttiprojektimme oli  nykyinen kotimme yli 100-vuotta vanhassa jugendtalossa, mutta näitä oppeja voi varmaankin soveltaa myös muihin vanhojen talojen remonttikohteisiin.

1. Suunnittele tarkkaan ja ajoissa

Nykyinen lainsäädäntö edellyttää useisiin remonttitöihin joko taloyhtiön hallituksen hyväksyntää tai rakennusvalvonnan hyväksyntää mikäli kyseessä on isommat muutostyöt kuten keittiön tai kylpyhuoneen sijaintien siirrot tai laajennukset. Nämä lupien saannit voivat viedä odottamattoman kauan aikaa. Jos olet vaihtamassa asuntoa kannattaa huomioida, että uuden asunnon remontin alku voi kestää ja saatat joutua asumaan joko remontin keskellä tai väliaikaisasunnossa kun vanhasta asunnosta joutuu luopumaan ennen uuden asunnon remontin valmistumista. Tämä pätee varsinkin kun kyseessä on perustavanlaatuinen remontointi eikä koske niinkään pientä pintaremonttia, jossa lähinnä maalataan ja uusitaan lattiapintoja. Myös keittiökalustetoimitukset kestävät usein jopa kuukauden jollei hanki edullisempaa keittiötä Ikeasta tai muilta standardimittaisten keittiöiden toimittajilta.

Mikäli remonttikohteessa pitää tehdä sähkötöitä (tai niinkuin meillä uusia kaikki sähköjohdot) suunnittele todella tarkkaan jo etukäteen, mikäli mahdollista, kattovalaisinten pistorasioiden paikat ja ennen kaikkea laita enemmän kuin liikaa niitä lattian rajassa sijaitsevia pistorasioita. Mikään ei ole rumempaa kuin pitkin seinän vierustoja kiemurtelevat sähköjohdot tai jatkojohdot. 


2. Valitse luotettavat remonttimiehet

Jokainen, joka on joskus tehnyt remonttia tietää, että jos jokin voi tuhota aluksi hyvältä näyttäneen projektin se on huonot ja epäluotettavat remonttimiehet. Ainoa tapa valita hyvät tekijät on kysyä ystäviltä tai tuttavilta suosituksia tai sitten pyytää remonttimieheltä edellisten asiakkaiden yhteystietoja ja tarkistaa asia sitä kautta. Jälkimmäinen tapa on tietysti kyseenalainen sen vuoksi, että jos remppamiehellä on mennyt jokin projekti pieleen ei hän tietenkään anna näiden asiakkaiden yhteystietoja. Suosisin siis ensiksi mainittua vaihtoehtoa. Voit huomata, että ongelmaksi voi muodostua se, ettei näillä hyvillä remppamiehillä ole heti aikaa tulla tekemään sinun remonttiasi, mutta se johtuu siitä, että he ovat niin hyviä ja siksi täystyöllistettyjä. Joskus hyvää kannattaa silti odottaa vaikka se tarkoittaisikin aikataulun venymistä.

3. Älä tingi (liikaa) kylpyhuone- ja keittiöratkaisuissa

Jos kyseessä on vain tilapäinen asunto ja suunnitelmissa taas muutaman vuoden päästä muutto voit tinkiä, muutoin et. Jos perheasunnossa katselet joka aamu sitä vähän huonompilaatuista keittiötä tai huonosti tehtyä ei-niin-toimivaa kylppäriä lähtee päivä huonosti käyntiin. Budjetissasi nämä ovat ne kalleimmat investoinnit, mutta laatu kantaa pitkälle. Jos muissa valinoissa tingit, on niiden laadun nostaminen huomattavasti helpompaa ja edullisempaa kuin keittiö- ja kylpyhuonetilojen muuttaminen.

4. Budjetoi 30% yli aluksi ajattelemasi remonttibudjetin

Budjetti ylittyy. Itse kuvittelin, että oma remonttimme sujuisi jostain syystä halvemmalla kuin muilla. Keittiö- ja kylpyhuonekalusteiden hinnat on helppo arvioida etukäteen, mutta työn osuutta ei, jollei sinulla ole sovittuna urakkasopimusta tai jollet tee suurinta osaa töistä itse. Ja vaikka työn osuus olisi urakkasopimuksella lukkoon lyöty, voi tulla yllätyksiä tai suunnitelmiin muutos ja hups kustannukset nousevat alkuperäisestä. Ja sitten tulevat kaikki remonttiin tarvittavat tilpehöörit. Perusteellisessa kylppäriremontissa - oh my god - kuinka paljon lattian alle upotetaankaan rahaa putkiin, laasteihin ym. tilpehööriin, joiden osuutta ei tullut alkumetreillä ajatelleksikaan. Ja ainakin meillä juoksi kahden putkimiehen palkka melkein joka kerta kun kävivät ja kun ne tulivat aina käsikynkkää ja toinen tarvittiin varsinaista työtä tekemään ja toinen seisomaan vieressä jakoavainta pitämässä:)

Ja kyllä, tästä alla olevasta tuli lopulta kylpyhuone ja sauna vaikka ei ihan ensi silmäyksellä uskoisi. Kylppäripostaus tulossa myöhemmin.
5. Laske aikataulun venyvän suunnitellusta

Me muutimme "valmiiseen" asuntoon siten, että uunia ei oltu asennettu, juuri ja juuri oli yksi wc-pytty käytössä jne. Remontit venähtävät ja se on vain fakta. En ole koskaan kuullut etuajassa valmistuneesta remontista. Oletko sinä? Tai sitten rahat loppuvat yllä mainitusta budjettisyistä ja joudut muuttamaan remontin keskelle kun kahden asunnon ylläpitäminen on liian kallista. Valmistaudu siihen. 

Näillä tiedoilla olisimme olleet paljon viisaampia monen asian suhteen ja välttyneet monelta päänsäryltä.

Ja lopuksi yllätyksiä tulee aina, sekä positiivisia että negatiivisia. Ylinnä olevaan kuvaan liittyi yllätys, josta voit lukea edellisestä Secret Doors -postauksesta. Sieltä voit myös kurkata miltä sama näkymä työhuoneesta olohuoneen läpi pojan huoneeseen näytti remontin jälkeen.

Thought I would share a few tips for renovating an old apartment. In fact, we went through a major renovation project for a couple of years ago and if I had really know what I know today we would have much less grey hair now;) Our project was the renovation of our home in a house built 1903. So here are just a few tips.


1. Plan carefully and in good time
You might need permissions for major changes and they can take time.


2. Select reliable renovation guys

The best thing is to ask your friends for recommendations. Bad quality and unreliable workmen can destroy your project and budget.

3. Do not compromise (too much) in bathroom and kitchen solutions

If you plan to live in your home for a longer time it is much more easier to change the colour of the wall or wallpapers than change the bathroom tiles.

4. Budget 30% more than the original amount you had thought for the renovation

You will probably exceed your budget. In fact, I imagined that our renovation would cost less than I had been told. I was wrong. The cost of work is hard to predict unless you have a fixed price for that or if you do not do most of the work yourself.

5. The timetable you had in the beginning can be a challenge


I have never heard of a renovation project that was completed in time. Have you?

No comments:

Post a Comment