Tuesday, 11 November 2014

Balcony gardener - moss

Vaikka asumme keskellä kaupunkia päästän parvekkeellamme salaisen viherpeukaloni valloilleen - myös näin syksyllä. Talven (lue lumen) tuloa odotellessani en malttanut olla tekemättä taas uusia muutoksia parvekkeemme istutuksiin. Kyseessä on uusi kokeilu, jonka lopputulos selviää vasta keväällä. Tein nimittäin niin, että istutin parvekkeen kulmassa olevaan suureen ja paksuun mustaan styroxruukkuun kukkasipuleita. Kaikkialla netissä lukee, että kukkasipulit eivät selviä ruukuissa talven yli. Saattaa olla, mutta itsepäinen kun olen, en usko ennen kuin olen itse kokeillut:) Saattaa olla, että joudun tuottamaan naapureille esteettisen pettymyksen pahimmilla pakkasilla, jos intoudun kukkasipulien suojeluksessa peittämään ruukun jollain lämmittävällä materiaalilla. Kiitos ymmärryksestä ja anteeksi.

Peittelin ruukun hellästi sammaleella ja kesän jäljiltä olevat villiintyneet muratit saivat jäädä paikoilleen kunnes pakkasukko käy niitä haukkaamassa. Sammal on ihanan pehmeän ja elinvoimaisen näköistä näin muutoin kuolonkalpeassa marraskuussa. Ja saattaapa se jopa säilyä kauniin näköisenä talvipakkasissa kuuran peittämänä. Mutta seuraan nyt tätä experimenttiä mielenkiinnolla ja saa nähdä onko ruukussa näkyvissä elonmerkkejä kevään koittaessa.


Kun kevät sitten aikanaan tulee, rakastan mullan möyhimistä ja uusien kukkien ja kasvien istuttamista. Varmaankin siitä syystä, että parvekkeella kaikki tapahtuu niin pienessä mittakaavassa, että tähän touhuun kuluu rajallinen määrä aikaa eikä kaikki vapaa-aika kulu rikkaruohoja kitkiessä. Myös työn tulokset näkyvät nopeasti ja niistä voi nauttia yli puolet vuodesta. Mutta tässä on vielä puoli vuotta aikaa ennen kevään tuloa ja näillä istutuksilla mennään talven yli. Joulun aikaan korkeintaan havuinen valoköynnös kiertää parvekkeen reunaa.


Living right in the middle of Helsinki can put some restrictions to your gardener soul. But I have always been a secret gardener in my mind. I love to see the results of my hands and one way how I can follow my gardener ambitions is to plant flowers and pot plants on the balcony. 

But now the winter is coming and I decided to make an experiment on the balcony. I bought some bulbs and planted them in a large black pot made of polystyrene. I have read on the internet that they will die during the winter months due to harsh conditions in these latitudes. But I´m stubborn I admit. I don´t believe before I see it with my own eyes.  I hid the bulbs in the soil and covered the pot with moss. I love moss: it is so soft and full of life in these grey November days. The next step might be putting up a Christmas garland with lights on to the balcony rail.

No comments:

Post a Comment