Friday, 23 January 2015

Kahta en vaihtaisi - haaste

Sain ex minimalistin tunnustuksia -blogin Riikalta haasteen. Riikka haastoi minut kertomaan suhteestani sisustusesineisiin ja nimeämään rakkaimmat tavarat, jotka ovat kiertäneet mukana kodista toiseen. Pitipä miettiä asiaa hetki ja pohtia mitkä esineet oikein ovat kulkeneet mukana pitkään ja mitkä ottaisin vielä jatkossakin mukaan. Ja kun aloin oikein asiaa miettimään niin tajusin, että ihan ensimmäisestä kodistani mukana on vain pari tuolia ja nekin ovat jo vaihtaneet olomuotoaan pariin otteeseen: vanhojen puisten baarijakkaroiden jalat on lyhennetty, tuolit on maalattu ja kangasverhoilukin vaihtunut pariin otteeseen. Siellä pikkuyksiössä ollut sohva meni kiertoon ajat sitten ja parvisänky ei lähtenyt mukaan. Paljon muuta sieltä ei mukaan tullutkaan. Seuraavaan kotiin hankin hieman enemmän, mutta sieltäkin mukana on jatkanut aika vähän tavaraa. Sattumoisin nekin ovat tuoleja ja osa niistä on löytänyt tiensä tyttären huoneeseen ja osa kellariin. Ja niin matka jatkui muutaman muun kodin kautta tähän nykyiseen asuntoon.

Niinpä tuolit taitavat olla sen minun juttuni jolloinka nimeän yhdeksi suosikkisisustusesineekseni Arne Jacobsenin seiskatuolit. Niitä löytyy meiltä kahdeksan kappaletta keittiön pöydän ympäriltä. Tuolit ovat kuultovalkoiset eli puun syy kuultaa läpi. En missään vaiheessa koe ajan myötä kyllästyneeni niihin. Muotoilu on ajaton ja mukava ja tuolit ovat kestäneet kovassa käytössä huippuhyvin. Silloin kun ruokapöydän tuoleja hankittiin minä taiteilin ihan toisen vaihtoehdon kannalla, mutta onneksi mies piti kantansa ja päädyimme näihin. Meillä kun tuo mies joskus puuttuu näihin sisustusjuttuihin.

Toiseksi esineeksi voisin nimetä italialaisen Rodolfo Dordonin vuonna 1990 suunnitteleman ja Foscarinin valmistamat Lumiere pöytävalaisimet, jotka vilahtivatkin aiemmassa postauksessa täällä. Niitä meillä on (muistaakseni) kolme kappaletta ja ne ovat kulkeneet yhteistä matkaa jo pitkän aikaa. Lasiset kuvut ovat kuukahtaneet kumoon ja hajonneet tuusan nuuskaksi jo pariin otteeseen, mutta onneksi uusia kupuja on saanut ainakin toistaiseksi tilattua lisää. Valaisimia saa Suomestakin, mutta netin kautta mm. täältä.

Tässä pari fiilistelykuvaa Foscarinin sivuilta:Ja tässä meiltä kotoa:

Heitän tämän haasteen eteenpäin seuraaville blogeille: Entä jos alkaisit tehdä ihan mitä huvittaa, Valkoinen Harmaja, Magnolia by Mia ja Monday to Sunday Home.

My favourite pieces at home I would not let go are Series 7 chairs from Arne Jacobsen. The cooperation between Arne Jacobsen and Fritz Hansen dates back to 1934. But in was in 1952 the break-through came with the Ant™. It was succeeded by the Series 7™ in 1955. This propelled his and Fritz Hansen's names into furniture history. When choosing the chairs some years back in time I wanted to have other chairs. But my husband would not give up and thanks to him we are happy owners of these beautiful and timeless chairs.

I also like our Foscarini Lumber table lamps bought in Denmark several years ago. These pieces very defined by Italian Rodolfo Dordoni in 1990. He is an architect whose work ranges across art direction, furnishing and lamp designs, exhibitions, renovations, show room and point of sale set-ups. Some of the most famous objects of Italian design carry his signature.

4 comments:

 1. Hyvät valinnat, meillä on sama tuolisetti peittomaalattuna ;) Tuo Foscarinin valaisin on myös kaunis ja turkoosi väri on minulle ihan uusi tuttavuus.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tämä oli kiva haaste. Enpä ollut ajatellut aikaisemmin sisustusasioita tästä näkökulmasta. Kaunis kotihan syntyy ajan kerrostumista ja "kaikki kerralla uutta-kodit" eivät kerro asujansa persoonallsiuudesta kuten sellaiset, joissa kokonaisuus on syntynyt ajan myötä.

   Delete
 2. Hei ja kiitos viestistäsi, sekä haasteesta, yritän toteuttaa sen. Kaunis blogi sinulla!!
  XX

  ReplyDelete
  Replies
  1. Odotan innolla. Kiitos haasteen vastaanottamisesta!

   Delete