Sunday, 15 February 2015

Say cheese

Ihana ilta, hyvä ruoka, ystävät ja riittävästi viiniä. Hauska ilta oli luvassa siis. Ja kun eletään hiihtoloma-aikaa niin racletteilta oli tietysti kyseessä. Raclette on sellainen herkku, jota jaksaa nauttia keskimäärin kaksi kertaa talven aikana. Ja väistämättä aina seuraa ähky. Mutta on se sen arvoista. Raclettegrillimme on hieman tavanomaisesta poikkeava, sillä se on suorakaiteen muotoinen eikä pyöreä, kuten usein kaupoissa olevat raclettegrillit. Pitkulainen malli toimiikin varsin mainiosti pitkässä pöydässä, jossa ruokailijoita on useita. Jokainen yltää paikaltaan kurkottamaan oman pikkuisen paistinpannunsa ja täyttämään sen juustolla.

Jollet ole koskaan raclettea maistanut, homma toimii kaikessa yksinkertaisuudessaan näin. Hanki raclettejuustoa, kiinteitä perunoita ja lisukkeita mielesi mukaan. Meillä tarjolla oli erilaisia raclettejuustoja Sveitsistä ja Ranskasta, salamia, chorizo-makkaraa, hillosipuleita, cornichoneja eli "mini" suolakurkkuja ja vielä marinoituja paprikoita. Sekä tietysti keitettyjä perunoita. Juomaksi valkoviiniä tai olutta. Juusto on usein ohuiksi siivuiksi leikattuna valmiiksi pakkauksissa tai jollei ole, leikkaa se sellaisiksi. Ruoan valmistus on sangen yksikertaista: ainoa tehtäväsi on perunoiden kuorinta ja keitto ja sitten vain pöytä koreaksi juustoilla ja lisukkeilla. Ja aaaah, miten hyvää tuo valuva juustoherkku voikaan olla.

Mikäpä sopisi paremmiin hiihtolomaviikon kattaukseen kuin hiihtoaiheiset servietit. Niitä valmistaa norjalainen Barfota-niminen yritys, joka tekee mielestäni muitakin aivan ihania hiihto- ja talviaiheisia sisutusjuttuja. Kurkkaappa täältä.
Such a nice evening with friends, good food and nice wine. We had some (= a lot of) cheese last night. Raclette is one of my favourites and if you put on top of that some potatoes and finish it with salami, chorizo sausages and cornichons you will have a perfect evening.

No comments:

Post a Comment