Sunday, 8 March 2015

Art and inspiration

Sitä tarvitsee tai sitten ei. Ainakin silloin kun on juuri muuttanut uuteen kotiin ja seinät huutavat tyhjyyttään. Kyse on tietysti taiteesta. Meillä seinät huutavat paikoitellen taidetta vaikka muutosta on vierähtänyt tovi. Sitä oikeaa ei ole kaikkiin paikkoihin vielä löytynyt.

Minulle taide on jotain ainutkertaista. Olen joskus mennyt taidenäyttelyn avajaisiin todetakseni, että se kaikkein ihanin taulu meni saman tien jonkun toisen kotiin. Joku toinen sai sen omakseen ja toista samanlaista ei tule. Juuri se taulu olisi sopinut kotiimme siihen ja juuri siihen ajattelemaani kohtaan. Ja tuossa se seinä nyt huutaa tyhjyyttään kun vastaavaa tunteiden herättäjää ei ole tullut vastaan.

Tunteista lienee kysymys kun taiteesta puhutaan ja tänään herättelin omia tunteitani ja inspiraatiotani hyvällä menestyksellä.

Kävin tänään kahdessa taidenäyttelyssä. Galerie Forsblomilla oli tänään sunnuntaina viimeistä päivää auki mahtava kolmen taiteilijan näyttely. Näistä kaikkein eniten ihastuin Toni R. Toivosen upeisiin teoksiin. Niin paljon en taiteesta ymmärrä, että osaisin kuvailla teoksia fksusti, mutta teokset olivat jollakin tekniikalla ilmeisesti metallilevylle tehtyjä kuvioita. Kuvat olivat abstrakteja, mutta hetken niitä tarjasteltuaan huomasi, että eläinhahmot ilmestyivät esille kuin tyhjästä. Pari kuvaa alla kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. (Huomaa myös gallerian lattiaa toimittavat Dinesen mahtavat lattialankut.)
Mutta eräs suosikeistani on valokuvaaja Ola Kolehmainen, jonka valokuvataide osuu aivoihini kuin ydinräjähdys. Harmi vaan, että hänen teoksia kotiin saadakseen pitää kaivaa kuvetta pikkuauton verran. Mutta aion silti piipahtaa näyttelyssä kun tämä taiteilija on käsittääkseni esillä Galerie Forsblomilla myöhemmin keväällä. Alla eräs Olan teos, joka on i-h-a-n-a. Kuva on lainattu  Barcelonalaisen Galleria Sendan sivuilta. Ja kyseessä on siis valokuva, ei maalaus.


Helsingin Rikhardinkadulla, Galleria Amassa, on  puolestaan juuri avautunut Johanna Aallon näyttely. Ihania ja ihan toisen tyyppisiä toinen toistaan kauniimpia tauluja tarjolla. Voisin kelpuuttaa meille minkä tahansa alla olevista tauluista olohuoneemme seiniä koristamaan. Johanna on maalannut akryylimaaleilla levyille käyttäen paikoitellen helmiäismaaleja, jotka hohtavat eri tavoin valon osuessa niihin. Suosittelen piipahtamaan näyttelyssä (ei maksettu mainos;).
1 comment:

  1. Oletkos jo tutustunut Mollu Heinon taiteeseen? Mielestäni aivan ihania! Hänellä oli jokin aika sitten näyttely Emmassa. molluheino.fi ja muistathan piipahtaa Taidemaalariliiton teosvälityksessä Kaapelitehtaalla 14.3.-22.3. Taide on minulle myös asia, jonka pitää herättää tunteita ja ajatuksia. Parhaimmillaan se inspiroi ja avaa sinun silmäsi katselemaan ympäristöäsi uudella tavalla. Taide ei saa jättää tyhjäksi ja kylmäksi.

    ReplyDelete