Sunday, 1 March 2015

Sunday project

Meillä on kotona nöyrä palvelija, joka ottaa vastaan iskut ja sotkut mukisematta. Palvelija on palvellut meitä jo vuosikausia ja kelvannut meille juhlailtoina ja arkihulinassa. Tuo nöyrä palvelija on keittiön pöytämme. Keittiömme tammipöytä kaipaa kuitenkin aina silloin tällöin huomiota osakseen. Varsinkin talven jälkeen ja kuivan huoneilman uuvuttamana se suorastaan huutaa öljyä huokosiinsa. Niinpä ryhdyin sunnuntaiprojektiin, joka toistuu parisen kertaa vuodessa.

Hommaan tarvitaan vain yksi viitseliäs ihminen, parafiiniöljyä ja talouspaperia. Eli ensin pöytä pyyhitään huolellisesti puhtaaksi, sitten tapanani on kaataa öljy pöydälle ja sen jälkeen ihan vaan puhtaalla kädellä levittää öljy tasaisesti pöydän pintaan. Jossain ohjeissa lukee, että öljyn levitys kannattaisi tehdä talouspaperilla tai sienellä/rätillä, mutta minun mielestäni paras väline on ihan kämmen, sillä siihen ei öljy levittäessä imeydy juuri lainkaan toisin kuin muissa levitysvälineissä. Sitten vain odotellaan muutama tunti öljyn imeytymistä ja pyyhitään ylimääräiset pois. 

Pöydän pinnasta tulee kivasti kiiltävä ja likaa hylkivä pitkäksi aikaa.


Saman prosedyyrin voi suorittaa myös keittiön puisille työtasoile ja niin meillä olikin tapana tehdä vanhassa kodissamme, jossa työtasoina toimivat upeat lämpimät tammitasot. Nykyisellään marmoritasomme keittiössä kaipaa vähän toisenlaista hoivaa, mutta siihen on sitten ihan omat aineensa. Parafiiniöljyä myyvät ainakin apteekit.


We have a humble servant in our kitchen. It is our kitchen table made of oak. After a long winter it is literally screaming after oil. 

So today my Sunday project was to pour some paraffinoil on it, let it get absorbed by the table and wipe the excessive away after a while. This is what I used to to in our kitchen in our previous home. The worktops were made of oak and the oil gave the worktop protection against dirt and water.

5 comments:

 1. Meidän tammipöytä kaipaisi samaa käsittelyä. Itse olen käyttänyt Ikeasta ostettua öljyä, joka antaa myös hyvän suojan pinnalle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo näitä öljyjä on monenlaisia. Suurin juttu on aina työhön ryhtyminen ja oikean ajoituksen löytäminen. Öljyn pitää kuitenkin ehtiä imeytyä ennen pois pyyhkimistä ja silloin pöydän käyttö on mahdotonta. Tänään lounas nautittiin siis muualla kuin kotona, sillä öljyisen pöydän ääressä ei huvittanut istua.

   Delete
  2. Ikean öljy on itse asiassa tahmeaa aika pitkään, joten käyttö ei ihan heti onnistu ;)

   Delete
  3. Kokeileppa parafiiniöljyä. Se on silkin pehmeää vuorokauden sisään öljyämisestä. Tietty ylimääräinen öljy pitää pyyhkiä pois, mutta muuten toimii hyvin.

   Delete
 2. Okei, eipä olisi tullut mieleenkään moinen. Kiitos vinkistä.

  ReplyDelete