Sunday, 25 October 2015

Follow me up there

Tule mukaani päiväksi, pariksi Alpeille. Mistä päivä alkaa ja mitä kaikkea yhteen tai kahteen päivään voi mahtua. Tässä pari räpsäystä. Tule messiin!

Tähän vuodenaikaan säätila voi olla ihan mitä vaan alkaen melkein täydestä kesäkelistä kunnon talvipakkasiin ja lumeen. Ja kaikkea siltä väliltä. Ja jopa saman päivän aikana. Tämä johtuu suuresta korkeuserosta laakson ja vuorten huipun välillä.


Silti päiväni alkaa säästä riippumatta kaaosta muistuttavasta hissijonosta. Ammuuuuuu, tämä on se päivän raskain osuus, kun kaikki haluavat karjalauman tavoin olla ensimmäisenä ylhäällä vuorilla. Kuva aamun hissijonosta.
Katselen ylhäällä vuorilla kun turistit laskettelevat ja eri maiden maajoukkuelaskijat treenaavat rinta rinnan. Liityn itsekin joukkoon.

Huomaathan koko erot yllä olevassa kuvassa. Nuo pikkuruiset pisteet ovat laskijoita rinteessä ja mahtavat vuoret seisovat ylväinä vieressä. Raot lumen pinnassa ovat railoja, jotka ovat syntyneet lumipeitteen alla olevan jäätikön liikkuessa. Houkuttelevaa korkata koskematonta puuterilunta, mutta hengenvaarallista. Pysyttelen tällä reissulla ihan rinteessä.

Kurvaan lepohetkelle rinneravintolaan, jonka ovenpielessä kivenmurikka toivottaa minut tervetulleeksi. Tilaan kupin kaakaota ja kuvaan houkuttelevia tyhjiä aurinkotuoleja. Istahtaisinko hetkeksi yhteen niistä.
Ihailen lumisia puita lumisateen jäljiltä. Voiko olla kauniimpaa?Hiihtopäivän päätteeksi ihmettelen alas laskeutuvan kabiinin ikkunasta avautuvaa näkymää alas vihreään laaksoon.


Tapaan kotimatkallani tämän lampaan (kai se on kyseessä lammas, olenko urbanisoitunut niin etten tunnista kyseistä eläintä?). Eläin on niin erikoisen näköinen kyömynenineen, että on aivan pakko ikuistaa se kameraan. Minnehän se on matkalla?


Ostosmatkalla ihailen näitä kauniita alppitaloja. Rakastan tätä alppiarkkitehtuuria: patinoitunutta puuta ja kauniita koristeleikkauksia. 

Ostaisinko alppityylisen huopahatun tai kaksi tai ehkäpä lederhosen (henkselillset nahkahousut:)? Nooot.Illalla ennen auringon laskua suuntaan askeleeni vielä vaelluspolulle ystävän kanssa. Opaskyltit neuvovat moneen suuntaan. Kuinka pitkälle jaksankaan taapertaa?


Sitten vielä lasillinen valkoviiniä auringon kadotessa vuorten taakse, päivällispöytään ja pää tyynyyn. Kiitos seurasta!Follow me to the Alps for one day. My day starts at a huge lift queue. We are like a cattle pushing each other towards the lifts.

Up in the mountains finally. The views are breathtaking. I join the other skiers and head down the hill. After a while it's time for lunch and hot chocolate. Or maybe a break in the sun chairs. After a day up above 3000 meters it's time to head down the the green valley. A small hike after a great ski day isn't a bad idea at all. And then just a glass of wine and dinner. And it's time to say goodnight and thank you for joining me.


1 comment: