Sunday, 8 November 2015

Grazy jumping

Siis mitä ihmettä näissä kuvissa tapahtuu. Hulluksi tullut bloggari vai jotain muuta? Ilonaiheita? Eeeei. Mä vaan tein tässä kotiläksyjä valokuvauskurssilta. 

Tehtävänanto oli seuraava: Piti kuvata käsisäädöillä kaksi kuvasarjaa: 

1. Liikkeen pysäyttäminen ja 
2. Liikevaikutelman tallentaminen. 

Kuvien valotus piti pyrkiä pitämään mahdollisimman samankaltaisena, vaikka valotusaikaa koko ajan lyhennettiin. Valotusajan lyhentämisellä pyrittiin pysäyttämään liike eli kun aukko on vain hetken auki liike tarkentuu teräväpiirteisenä kuvaan toisin kuin hitailla valotusajoilla. No tätähän taitoa bloggaaja harvemmin tarvitsee, kun kuvattavat kohteet ovat pääsääntöisesti paikoillaan. Kukkapuskat ja maljakot pöydällä harvemmin heiluvat. 

Mutta minulle tästä oli suuri hyöty, sillä hiihto (laskettelu) kuvaus on ollut minulle vaikeaa juuri sen vuoksi, että ohi kiitävän laskijan tallentaminen on ollut haaste. Kuvat ovat olleet aina epäteräviä tai kuvattava on ehtinyt suhahtaa ohi siinä vaiheessa kun vasta hapuilen laukaisunäppäintä. Mutta ei enää. Nyt käytän lyhyitä suljinaikoja ja sarjakuvausta. Siinäpä se.

Mutta tämän tehtävän suorittamisen suurin haaste oli löytää jotain liikkuvaa kuvattavaa. Ulkona satoi vettä kaatamalla ja muu perhe oli matkoilla. Opettajan vihjaama vesihanan kuvaaminen ei tuntunut kovin kiinnostavalta touhulta, joten ei muuta kuin....hyppimään. Tulihan tuo päivän kuntoilu hoidettua samalla. Alla näistä tehtävistä ensimmäinen, jossa suljinaika lyhenee 1/125:stä 1/4000:een. Näkyy ehkä parhaiten siitä, että eka kuvan jalat ovat epäterävät ja viimeisen kuvan kaikki piirteet näkyvät terävinä.

Tehtävä 1: Liikkeen pysäyttäminen: viimeinen kuva on kaikkein tarkin, sillä olen käyttänyt lyhyttä suljinaikaa.

Kakkostehtävässä piti tallentaa liikevaikutelma. Tiedättehän, joskus sisustuslehdissä on kuva kauniista kodista ja kuvassa vilahtaa epätarkkana asunnon omistaja, joka ei ehkä halua tseään sen tarkemmin esille. No hyppykuvat PITKILLÄ suljinajoilla näyttivät tältä:

Noissa jälkimmäisissä kuvasarjoissa näkyy kyllä paremmin mitä suljinajan radikaali pidentäminen saa aikaan. Vähän hölmöjä kuvia, mutta treeniähän tämä vaan on:)

Seuraava tehtäväni on syväterävyys. Katsotaan syntyykö siitä julkaisukelpoista materiaalia.

Että ei muuta kuin siitä kotisohvalta nyt vaan testaamaan!

2 comments:

  1. Hienosti havainnollistettu. Kameran kayton harjoittelu on haastavaa ja vaatii viela kuntoakin :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiva, jos tästä oli sinulle hyötyä. Luulin kurssille mennessäni että valitsin liian perustason kurssin, mutta olen kyllä oppinut uutta. Ja tosiaan kuntoilu hoitui samalla, sillä tässä on vain murto-osa hypyistä. Piti hypätä aika monta kertaa enemmän, jotta osui valotukset ja valkotasapainot kohdilleen. Lihakset olivat aivan superkipeät seuraavana päivänä. Harvemmin sitä tulee tällä tavalla hypeltyä.

      Delete