Friday, 6 November 2015

Social media addiction

Luin tällä viikolla jostain, olikohan se australialaisesta nuoresta naisesta, joka alkoi jälkikäteen muokkamaan Instagram tiliinsä liittämien kuviensa kuvatekstejä. Sen sijaan, että kuvantekstissä olisi lukenut "upea päivä taas takana" hän kertoi, että "upea päivä takana ja tässä kuva siitä, vaikka ei se ollutkaan niin upea kun piti ensin meikata tunti, sitten ottaa itsestä 50 kuvaa, joita piti editoida ties kuinka kauan, jotta lopputulos oli tämä yksi täydellinen Instagramissa julkaistu kuva".

Hänen viestinsä maailmalle oli se, että sosiaalisessa mediassa moni luo itsestään epärealistisen kuvan ja se todellinen elämä tai se, miten asiat oikeasti tapahtuvat, on jotain ihan muuta. Asiaa puitiin ja paljon keskustelua herätti se, kokevatko sosiaalista mediaa käyttävät tarvitsevansa kaikki ne tykkäykset mitä noiden kuvien ja viestien julkaiseminen saa aikaan. Ja saavatko sosiaalista mediaa käyttävät epärealistisen kuvan siitä, millainen jonkun kuviansa jakavan elämä on. Ja onko sillä edes väliä?

Avasin blogilleni kesällä Instagram-tilin (juu Matti Myöhäisenä, tiedän, teillä kaikilla on ollut Instatilit ja Snapchatit auki jo vuosia:). Kuvilleni tulee tykkäyksiä, mikä on ihan kiva juttu, mutta aina aika ajoin tykkääjinä on sellaisia, jotka mainostavat kuinka saat hankittua tuhansia seuraajia tai lukuisia tykkäyksiä kuvillesi. En ihan ymmärrä tätä. Tai ymmärrän toki, jos Instatilin tarkoitus on linkata se johonkin kaupalliseen tarkoitukseen. Seuraajien perusteellahan mainostajat pystyvät arvioimaan, kuinka kannattavaa yhteistyö on heille.

Siksipä pohdin miksi hankkisin tuhat uutta seuraajaa, jotka eivät oikeasti edes ole seuraajia? Olenko missannut jotain tässä leikissä? Vai onko haamuseuraajien hankkiminen jonkinlainen viesti muulle maailmalle, että olen niin suosittu, kun minulla on 100, 10000 tai miljoona seuraajaa. Ja kuinka monet sitten hankkivat näitä seuraajia tällä tavalla? Tarvitaanko niitä itsetunnon pönkittäjiksi? Vai onko kyse addiktiosta huomioon sosiaalisessa mediassa? Mitä mieltä sinä olet?2 comments:

  1. Juu, en ymmärrä. Enkä myöskään niitä, jotka klikkaavat itsensä seuraajiksi mainostaajseen omaa / firmansa tiliä ja häipyvät jonkin ajan kuluttua. Tai niitä, jotka julkaisevat jatkuvasti muiden kuvia, kun sitä varten on Pinterest. Mutta muuten viihdyn hyvin Instassa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joo, nuo itsensä mainostajat ovat tulleet tutuiksi. Ja onhan näitä muitakin lieveilmiöitä joista joku taisikin jo kirjoittaa Instaoppaan (jos joku vielä sellaisia lukee;)

      Delete