Tuesday, 24 May 2016

This is where it all began (part I)

Vietin koko lapsuuteni omakotitalossa asustaen. Tietämättä muusta. Mutta kun kirjoitin ylioppilaaksi muutin Tukholmaan viettämään välivuotta. Yksi parhaimmista vuosista, jos saan tuota ajanjaksoa näin jälkikäteen arvioida. Olihan se yksinäistäkin aikaa toisinaan, kun kaikki ystävät ja perhe jäi Suomeen.

Mutta opin jotain - tai itse asiassa aika moniakin asioita - tuon vuoden aikana. Kuten esimerkiksi rakastuin vanhoihin taloihin ja niiden tunnelmaan. Kotini sijaitsi tuon vuoden aikana pääasiassa tässä talossa, osoitteessa Rehnsgatan 21. Siinä Tukholman kauppakorkeakoulun kupeessa, Sveavägenin kulmalla.


Istuskelin iltaisin leveillä ikkunalaudoilla ja seurailin kaupungin elämää, hengitin urbaania ilmaa ja huokailin korkeiden huoneiden tunnelmaa. No, totta puhuen vuokra-asunnon keittiö ei ollut kovin kummoinen kylpyhuoneesta puhumattakaan, mutta ei se mitään kunhan oli se oikeanlainen jugendtalon t u n n e l m a.

Ja tuon lyhyen vuoden aikana ehdin asustaa hetkisen myös osoitteessa Karlbergsvägen 73, ihana valkoinen jugendkaunotar, jossa olisin voinut viipyä hitusen pidempäänkin. Mm. sisäänkäynti ja porraskäytävä jo pelkästään ovat katsomisen arvoiset, kas tässä.
Silloin syttyi rakkauteni näihin vanhoihin taloihin. Siihen maagiseen tunnelmaan, jota en ole uusista taloista löytänyt. Sen jälkeen olen parhaani mukaan pyrkinyt tavoittelemaan asumisessani tuota unelmaa korkeista huoneista, kakluuneista ja leveistä ikkunalaudoista. Aina se ei ole onnistunut, mutta nykyisessä kodissamme kyllä. Kuinka tähän on päädytty jatkuu osassa II.

No comments:

Post a Comment