Friday, 6 May 2016

Tips for shopping on internet

Tämän päivän trendi on ostaa yhä enemmän ja enemmän tavaraa netistä. Syynä lienee se, että perinteisten kauppojen valikoima on alkanut tuntumaan aika suppealta sen jälkeen kun on kerran näppinsä pistänyt mihin tahansa nettikauppaan.

Tämä on kuitenkin oma taiteen lajinsa, jossa on osattava pelisäännöt. Ja ne ovat melko yksinkertaiset. Itse kiinnitän huomiota ainakin seuraaviin asioihin.

1. Missä shoppailet
Maailma on täynnä nettikauppoja. Kuinka voit varmistua siitä, että juuri se josta aiot tavaran hankkia on luotettava? Vastaus on: et oikein mitenkään. Mutta voit silti lukea muiden käyttäjien arvioita sivuston toimivuudesta ja luotettavuudesta esimerkiksi Trustpilot-sivultolta. Siellä on maailmanlaajuisesti käyttäjien kokemuksia eri nettisaiteista. Sillä ostotapahtuman päämääränähän on tyytyväinen asiakas ja jos asiakkaat eivät ole tyytyväisiä se kertoo yrityksestä paljon. Olisin säästynyt parilta sydämentykytykseltä, jos olisin osannut kurkata tuonne ennen joidenkin nettikauppojen käyttöä.2. Mitä shoppailet
Mistä tiedät onko ostamasi tuote oikeasti alkuperäinen jollet osta sitä suoraan valmistajan omasta nettikaupasta. Jälleen täytyy todeta, ettet mistään 100% varmuudella. Mutta itse ainakin tarkistan alkuperäisen valmistajan nettisivuilta, onko käyttämäni nettikauppa tuotteen virallinen jälleenmyyjä. Jos nimeä ei löydy valmistajan sivustolta ainakin omat hälytyskelloni kilkattavat kohtuullisen lujaa. Toinen juttu kokonaan on käytettyjä tuotteita myyvät nettisivustot, joista itse ainakin pidän kohtuullisen luotettavana esim. Bukowskismarket:ia, jossa tavaran alkuperä tutkitaan suhteellisen tarkkaan. Esim. sanotaan vaikkapa "rokokootyylinen" ettei johdeta ostajaa harhaan uskomaan, että tuote olisi aitoa rokokoota.

Hintakin kertoo omalta osaltaa jotain tavaran laadusta. Jos sama design-tuoli maksaa 1/10 osan normaalista markkinoilla vallitsevasta hintatasosta voit olettaa sen olevan kopion alkuperäisestä.


3. Toimitus
Mieti miten toimitus onnistuu, jos olet normaaleissa päivätöissä etkä päivystä kotosalla kun lähettifirmalta tulee yllättävä soitto: "tulemme ovellesi tunnin kuluttua" - tietysti keskellä kirkasta työpäivää. Itse olen joskus joutunut ratkaisemaan tämän asian ei-toivottavalla tavalla eli pyytänyt toimittamaan pienemmän tilaamani tavaran työpaikkani vastaanottoon. Mutta tämä problematiikka pitäisi ratkaista toisella tapaa eli kannattaa tutkia toimitustavat ja harkita sen perusteella mitä firmaa käyttää. Niin kivaa kuin nopea kuriiritoimitus joskus olisikin, on monessa tapauksessa mukavampi noutaa se ostos työpäivän päätteksi postista vai minne niitä nyt sitten toimitetaankin. Vaihtoehtoja on monia.4. Asiakaspalvelu
Jos sattuu käymään niin, ettei tilauksen kanssa kaikki mennytkään ihan putkeen, hyvä asiakaspalvelu voi pelastaa katastrofilta. Eli tämä on kaiken A ja O ja asia johon kannattaa kiinnittää huomiota ainakin nettikaupan arvosteluita tutkiessaan. Saattaapa käydä niin, että tilaamasi tavara vahingoittuu kuljetuksessa tai saat väärän tuotteen tilaamasi sijaan. Silloin oikeasti toimiva asiakaspalvelu on kultaakin arvokkaampi. Sillä millä muulla tavalla voit ratkaista esiin tulleet mutkat, jos kukaan ei vastaa asiakaspalvelun puhelinnumerossa tai lähettämiisi viesteihin.

Innostuin kirjoittamaan tämän postauksen erään huonosti onnistuneen nettiostoskokemuksen innoittamana. Kyseessä oli ambientedirect.com -niminen nettisivusto, jossa tilaus sujui mainiosti siihen saakka kun kaupasta piti tulla loppuvahvistus. Tavaraa ei ole saapunut, luottokortilla näkyy yhä katevaraus, nettisivustolla lukee, että tilaus on "Open" eikä sille voi tehdä siellä mitään. Ja voitte vain arvata, että asiakaspalvelusta ei ole ollut kovinkaan kauheasti apua...kun eivät löydä tilaustani, vaikka olen toimittanut heille nettisivustolta näkyvän tilausnumeroni. Grrrr.

En missään nimessä ole mikään asiantuntija alalla, sen verran vähän minulla on asiasta kokemuksia. Mutta koska moni asia täytyy oppia kantapään kautta, niin tässä muutama vinkki joilla välty ikäviltä yllätyksiltä mikäli viihdyt nettishoppailun maailmassa.

No comments:

Post a Comment