Thursday, 28 July 2016

Miksi merellä on mukavaa?

Moni teistä tietää jo, että perheemme harrastuksiin kuuluu veneily. Se on tosin hiukan sääaltis harrastus, sillä lähden mieluummin merelle silloin kun on aurinkoinen ja suhteellisen tyyni sää. No mikä sitten tekee veneilystä mukavaa juuri silloin kun säät suosivat ja tuulet ovat suotuisat?

Raitis ilma
Merellä ollessa tulee oleiltua raikkaassa ulkoilmassa tuntitolkulla. Toinen harrastukseni laskettelu ajaa myös saman asian. Jos kotona ollessaan lähtee lenkille tai kävelylle jaksaa harvemmin haukkoa yhtä kauan happea keuhkoihinsa. Ei, vaikka asuisi omakotitalossa. Ulkona tulee oltua sairaan pitkiä päiviä sekä merellä että vuoren rinteillä.Kauniit maisemat
Mereltä päin katsottuna kaikki näyttää ihan erilaiselta kuin mantereelta päin tarkasteltuna. Ja kaupunki näyttää veneperspektiivistä paljon väljemmältä  ja jopa kauniimmalta kuin asfaltoidulta kadulta katsottuna.
Ja Suomen luonto ja saaristo on vaan niin kaunis. Piste. Ja jopa se kaupunkien rannoilla vellova harmaanruskea vesi saattaakin olla ihanan kirkasta kun vain osaa mennä oikeaan paikkaan merellä. Ei sen puoleen etteikö upeita merellisiä maisemia löytyisi maailmaltakin, mutta jotain tässä suomalaisessa merellisessä ympäristössä vain on.

Hyvä ruoka
Ulkona kaikki maistuu paremmalta - ja niin myös veneessä. Meillä on tapana pakata runsaat eväät mukaan useimmille veneretkille lähtiessämme: Kauppatorilta lihapiirakat, marjat ja herneet, termariin kahvia ja jotain muuta hyvää mukaan. Ja harvemmin sieltä veneeltä on mitään kotiin tuotavaa. Ruoka vaan maistuu niin hyvältä kauniissa maisemissa. Herkut voi syödä veneessä tai rantautua evästauolle johonkin sopivaan paikkaan. Tai sitten voi poiketa haukkaamaan lounaan johonkin kivaan merelliseen ravintolaan matkan varrella, vaikkapa tänne Gula Villaniin erässä Espoon saaressa. Sinne tosin kyllä pääsee yhteysveneellä jos ei satu omistamaan omaa venettä. Iloiset ihmiset
Lähtökohtaisesti useimmat merellä liikkuvat veneilijät ovat hyvällä tuulella. On kiva moikkailla täysin tuiki tuntemattomia veneseurueita matkan varrella. Varmaankin heillä on yhtä kivaa kuin meilläkin.


Perheen yhdessäolo
Missä muualla perheenjäsenet viettävät aikaa yhtä tiiviisti kuin veneessä? Harvemmalta löytyy niin iso vene, että veneillessä ei ole muiden perheenjäsnten kanssa tekemisissä hyvinkin tiiviisti. Veneessä puidaan kyky yhteistyöhön sekä hyvässä että pahassa. Mutta silti vietetään kiireetöntä aikaa yhdessä sekä veneessä että satamissa mihin rantaudumme.


Uusiin paikkoihin tutustuminen
Joka kesä keksimme jonkun uuden retkikohteen veneellä. Voisimme kutsua itseämme Kristoffer Kolumbukseksi, niin hauskaa on huomata uusia reittejä tai uusia saaria tai satamia. Jännitystä elämään siis. Ja matkalla saattaa jopa kohdata uusia tuttavuuksia niinkuin tämä taapertaja taannoin. Punkeista tosin en pahemmin tykkää, mutta onneksi koko perheellä on tukevat punkkirokotukset niitä inhokkeja kohtaan.

Ihanaa torstai-iltaa!
No comments:

Post a Comment