Saturday, 9 July 2016

Onks pakko mennä museoon?

Aina lomalle lähtiessään itse kukin tekee suunnitelmia lomapäivien varalle. Yksi on kiinnostunut uimisesta, toinen shoppailusta ja kolmas nähtävyyksistä sekä neljäs kulttuurista. Näinhän se menee ainakin kun matkalle lähtee useampi ihminen eli perhe. Tai sitten nämä kaikki  kiinnostavat jokaista matkaseurueeseen kuuluvaa, mikä lienee harvinaista ainakin kun lapsiperheestä on kysymys. Lapsia kiinnostaa harvemmin nuo jäljempänä mainitut aktiviteetit, jolleivat vanhemmat satu olemaan sen verran ovelia, että osaavat oikealla tavalla ujuttaa jälkikasvunkin päähän innostuksen edes jonkinlaisesta kulttuurin nälästä.

En itsekään ole mikään museoiden kiertäjä, mutta maailmassa on ainakin yksi museo, johon palaan enemmän kuin mielelläni. Tämä kyseinen paikka on Fondation Maeght -taidemuseo Etelä-Ranskassa St Paul de Vencen kupeessa. Museo on Joseph Luis Sertin suunnittelema betoninen rakennus, Fondation Maeght, joka on Euroopan parhaita modernin taiteen museoita. Pysyvässä kokoelmassa on vain 1900-luvun taidetta. Vain ulkona olevat veistokset ovat jatkuvasti esillä. Sisätiloissa on näytteillä vuorotellen kokoelman teoksia. Museossa vierailee vuosittain yli 250 000 vierasta.

Tällä kertaa näyttelyssä oli vahvasti esillä Christo & Jeanne-Clauden kädenjälki. Niin upea ja ajankohtainen näyttely öljytynnyreistä (!), joka on auki vielä pitkään. Ja lapsetkin rakastivat tuota taidetta, puhumattakaan kaikista upean puutarhan vettä sylkevistä veistoksista. 

Eli vastauksena otsikon kysymykseen, onks pakko mennä museoon? Kyllä, ainakin, jos matkan varrelle osuu jotain näin upeata. Suosittelen super paljon. Sitä kaikkea muuta ehtii tehdä kaikkina muina lomapäivinä ja kukapa lapsille opettaa tällaista jolleivat vanhemmat? Vai miten teidän perheissä toimitaan? Kuka päättää?

Loppukevennyksenä museon upea terrakottikivilattia. Me and my girl samanlaisissa tossuissa.


2 comments:

 1. Kiva postaus ja kauniit kuvat.
  Osallistu kastehelmi kulhojen (6) arvontaan mun blogissa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva kun tykkäsit ja hyvää kesää sinullekin!

   Delete