Sunday, 2 October 2016

Huoneet pötkössä?

Vai mitenkä sitä suomeksi kutsuttaisiin, kun ruotsiksi on olemassa sanonta "rum i fil"? Oli miten oli, tälläisten näkymien vuoksi tykkään näistä vanhoista taloista. Tämä näkymä avautuu työhuoneestamme olohuoneen läpi poikamme huoneeseen. Istun usein tässä työhuoneen sohvalla kirjoittelemassa blogipostausta, niinkuin nytkin, tai katsomassa tv:tä. Television katselu on tosin jäänyt vähemmälle, kun useimmiten katson kaiken telkkarista tulevan iPadilta eri sovelluksista tai sitten Netflixistä.

Pariovet olivat ennen remonttia piilotettuina seinien sisään. Kirjoitin tästä jo kauan aikaa sitten postauksessa Secret doors. Ihmettelen sitä vieläkin. Miksi ihmeessä joku halusi sulkea tämän kauniin näkymän? Me palautimme ovet ennalleen eikä ole tarvinnut päivääkään katua. Ovet tuovat niin paljon valoa huoneesta toiseen ja ovathan ne ihan kauniitkin, vai mitä?


Mutta mikä voisi olla suomenkielinen vastine tuolle, kun useista huoneista avautuu näkymä toisiin huoneisiin? Huoneet, jonossa, rivissä, pötkössä?  Keksitkö sinä? Mukavaa sunnuntai-iltaa sinne. Taidan mennä taikomaan omenapiirakan tuonne kyökin puolelle.

2 comments:

 1. En itsekään tiedä, miten tuota kutsuisi. Huonejatkumo? ;)

  Ja kyllä, yksi syy lisää, miksi vanha arkkitehtuuri viehättää niin kovasti.

  1800-luvun lopussa oli viuhkamainen huonejako ja 1900-luvun alussa läpikulku asunnon päästä päähän.

  Näin monen lapsen äitinä arvostan pohjaa, joka mahdollistaa näköyhteyden moneen suuntaan. ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meillä löytyy vähän myös tuota viuhkamaisuutta, kun eteisestä avautuu työhuone, olohuone ja halli. Mutta talo onkin rakennettu ihan 1900 luvun alkumetreillä ja ehkäpä jotain jäänteitä on jäänyt edelliseltä vuosisadaltakin. Siitä kielii ainakin olohuoneen koristeellinen kakluuni.

   Delete