Saturday, 1 October 2016

Miksi vietämme niin paljon aikaa keittiössä?

Miksi vietämme niin paljon aikaa keittiössä? No varmaankin sen vuoksi, että se on kaiken toiminnan sydän ja etenkin näin pimentyvänä vuodenaikana siksi, että keittiössä on tunnelmaa. Vaikka asuntomme sijaitsee jugendtalossa halusin ehdottomasti keittiön valaistukseen halogeenispotit kattoon. Spottien asentamiseen tarjoutui myös aika luonteva syy. Keittiön paikka siirrettiin tilaan, jossa oli aikoinaan ollut ihan tavallinen asuinhuone. Niinpä keittiön kattoon oli rakennettava äänieristys ja sinne kaikkien rakennelmien joukkoon nuo spotit upposivat aika huomaamattomasti. 

Toinen syy on se, että en ole vieläkään kyllästynyt helppohoitoisiin ja melko ajattomiin Saari-keittiöiden kaapistoihin. Aiemmassa keittiössä meillä oli tälläkin hetkellä niin kovin ajankohtainen ns. peiliovi, mutta kyllästyimme ovien uriin kertyvään likaan - niiden puhtaana pitämisessä oli nimittäin melkoinen homma.


Keittiöstä löytyy useita muitakin valaisimia. Ruokapöydän yllä roikkuva, aikoinaan Skannon myymälävalaistuksena toiminut  kattovalaisin, on aika industrial-henkinen. "Kärpäsentappolamppu" voisi joku sitä kutsua. Sen verran voimakas on tuo valon lähde. Mutta kun aamuhämärissä kömpii keittiöön ja haluaa lukea aamun lehden sen kummemmin tihrustamatta, toimii tuo tehovalaisin paremmin kuin spoteista tuleva tunnelmavalo. Työvaloja löytyy toki kaapiston alle upotetuista kohdespoteista ja leipuria ilahduttaa marmoritason päälle seinään asennettu minimalistinen valaisin. Sen alla on tullut yksi jos toinenkin leipomus väännettyä.


Sitten on nämä tanskalaisen Arne Jakobsenin suunnittelemat Seiska-tuolit, joihin en ole kaikkien näiden vuosien jälkeenkään kyllästynyt. Ne lienevät meidän kaikkein vanhimmat itse hankitut kalusteet, jos oikein muistan. Tälläkin hetkellä istun yhdellä sellaisella tässä kuvassa näkyvän keittiön pöydän ääressä konetta naputtelemassa.


Ja sitten on tuo huima huonekorkeus, joka äänieristyksen rakentamisen ja katon madaltamisen jälkeen lienee yhä yli kolme metriä. Sen verran kuitenkin, että tikkaita tarvitaan ylimpiin kaappeihin kiipeämiseksi.

Viimeisenä tunnelman luojana toimii tämä rauhallisen neutraali värimaailma, joka ei ainakaan minua jaksa kyllästyttää. Sata vuotta vanha parketti rikkoo kylmän viileän modernin kaapiston vaikutelman toisin kuin laattalattia tekisi. Siksipä vietämme paljon aikaa keittiössä vaikka ei se aina näin siistiltä näytäkään.

Ihanaa lauantai-iltaa, taidanpa sytyttää kynttilät.

4 comments:

 1. Tuo teidän keittiö on kyllä superihana. Ei ihme, että siellä viihtyy!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Riikka. Tuo on tila, joka on niin keskeisellä paikalla kodissamme, että onneksi se onnistui remontissa ja olemme olleet supertyytyväisiä.

   Delete
 2. Ihanan viihtyisä ja rauhallinen tila. Tuo eteinen(?) keittiön vieressä sopii todella kauniisti keittiöön♡. Miten tunnelmaan sopivat taulutkin siellä vilahtaa:) t. NinS

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Tuo takana oleva tila on halli, josta kirjoittelin aiemmin tässä:
   http://goldencupole.blogspot.fi/2015/05/the-hall-after-renovation.html?m=1

   Taulut olemme saaneet häälahjaksi. Kauniita ja ajattomia.

   Delete