Friday, 17 March 2017

Matkavinkkejä tuleville Alppimatkoille

Mieti mitä matkalta haluat
Hiihtoa ja hyvää ruokaa= Italia ja Ranska. 
Hiihtoa ja vauhdikasta after-skitä = Itävalta. 
Hiihtoa ja edullisemmat hinnat sekä monipuolinen kohdevalikoima= Itävalta. 
Hiihtoa ja hyvää ruokaa + kalliimmat hinnat = Sveitsi. 

Sillä mitäpä muuta hiihtoreissuilla ehtii tekemään kuin hiihtämään, syömään ja juomaan. Eli näiden toimintojen perusteella voi vähän lokeroida maita eri kategorioihin. Ja tietysti "smaken är olika" eli jos herkuttelet mielelläsi päivittäin wienerschnitzelillä, voi Itävaltakin olla sinulle gourmetkohden ruuan suhteen. Niin ja saa sieltä Itävallasta hyvääkin ruokaa niinkuin tämä banaani-vohveliannokseni viimeisimmällä Alppimatkallani.

Valitse kohde oman/ matkaseurueesi hiihtotaidon mukaan

Valitse kohde omien mieltymysten ja ennen kaikkea taitojesi mukaan. Keski-Euroopassa on hiihtokohteita varmaan enemmän kuin yksi ihminen ehtii elinaikanaan kiertää. Valitse kohde, jossa on loivia ja leveitä rinteitä jos olet noviisi harrastuksen parissa. Jos rakastat rinteiden koluamista, valitse paikka, joka ei ole niin tunnettu off-pistehiihdostaan. Ja jos olet se offarityyppi, niin kohteen valinnan lisäksi tarvitset vähän onneakin matkaan, jotta säiden haltijat ymmärtävät pölläyttää valitsemaasi kohteeseen ne ihanat puuterilumet juuri ennen saapumistasi. Ja yksi alakategoria ovat nämä kilpaa laskettelua harrastavat joilla on ne omat suosikkikohteensa. Alla kuvassa "pieni" tyttöseni.


Osta lentoliput ajoissa ja perehdy suksien kuljetussääntöihin

Varsinkin, jos aiot matkustaa kaikkein suosituimpina ajankohtina kuten hiihtolomilla tai joulun tienoolla on syytä olla liikkeellä ajoissa. Toinen asia, mikä saattaa tulla yllätyksenä, on eri lentoyhtiöiden suksien kuljetussäännöt. Finnair kuljettaa sukset Eurooppaan nimellistä 15 euron maksua vastaan per suunta. Lufthansalla suksien kuljetus onkin hieman mystisempää: ensin varataan lentoliput netistä ja sitten soitellaan puhelimitse palvelunumeroon, josta varmistetaan suksien mahtuminen kanssasi samaan koneeseen. Ja jos ne sukset sitten mahtuvat mukaan sekään ei ole ilmaista. Tosin aina ei ole mahtunut, joten olen joskus joutunut muuttamaan lentoja tämän takia. Ja se maksaa... Alla suksiani kylläkin kuljettaa hiihtohissi Itävallassa.Tiedä autovuokraamoiden omat erityispiirteet
Olen tullut siihen lopputulokseen, että autovuokraamot keräävät katteensa lisäpalveluiden myynnillä. Sen verran ahkerasti viimeksi Sixtillä kaupiteltiin omavastuun poistavaa lisävakuutusta Munchenin kentällä. Ilman lisävakuutuksen ostoa jokainen naarmu olisi maksanut 800 euroa. No mene ja tiedä, mutta tarkkana saa silti olla. Kuvaa siis auto ennen kuin ajat sillä metriäkään, jotta vältyt ylimääräisiltä sydämen tykytyksiltä. Tarkista myös millaiset renkaat vuokraamo tarjoaa autoon. Esim. Geneven kentältä olen saanut niin liukkaat kesärenkaat alleni, että olemme saaneet kalastella karkuun liukuvaa autoa jonkun kerran. Itse ainakin otan AINA lumiketjut lisävarusteena.


Löydä parhaat majoituspaikat oikeilta nettisivuilta
Ole tarkkana, mistä majoituspaikkasi vuokraat. Hotellit on tavallisesti helpompi varata, mutta jos mielit huoneiston tai kokonaisen mökin vuokraamista niin älä osta sikaa säkissä. Varaa ainoastaan, jos näet kunnolla mitä ostat eli huoneistosta on kuvia myös sisätiloista eikä vain kauniista maisemista. Chamonixissa olen käyttänyt Mountainbasen palvelua, toimii tosi hyvin. Toimittavat hissiliputkin valmiiksi niin ettei tarvitse jonotella ensimmäisenä aamuna.


Kysele neuvoja kokeneemmilta matkailijoilta
Aina kannattaa kysyä vinkkejä. Niin minäkin teen!


Tee jo etukäteen huolellinen taustatyö
Tutkimalla etukäteen rinnekartan ja paikalliset ravintolat saat paljon enemmän irti matkasta silloin kun matkustat uuteen kohteeseen. Varsinkin jos on vain viikon matka kyseessä.

Ja jos tällainen omatoimimatkailu tuntuu hankalalta niin ainahan on niitä valmismatkoja.

Ihanaa viikonloppua!

Paula

No comments:

Post a Comment