Monday, 10 July 2017

Vinkki: piste i:n päälle sisustuksessa

Olitpa sitten rakentamassa taloa, remontoinut unelma-asuntosi tai sisustanut nykyistä asuntoasi jo jonkin aikaa, tulee kaikissa projekteissa jossain vaiheessa sellainen hetki, ettei oikein tiedä kuinka pitäisi jatkaa. Sisustaminen on huippukivaa puuhaa, mutta usein se jää puolitiehen tai ampuu yli. Tulee joko ns. turnausväsymys - ainakin remppaprojektin tai talonrakennusurakan jälkeen. Tai sitten koti täyttyy sekalaisesta joukosta tavaraa, jotka eivät vaan kerta kaikkiaan sovi yhteen. Ja jostakin pitäisi löytää se harmonia ja ns. piste i:n päälle, jotta lopputulos olisi silmää miellyttävä. 

Omat vinkkini tähän ovat seuraavat:

1. Etsi kontrasteja
Tästä voi olla montaa mieltä, mutta mielestäni sen viimeisen silauksen saa, kun löytää tasapainon harmonian ja ristiriidan välillä. Sisustuksesta tulee löytyä jotain kontrastia, sillä kokovalkoinen tai -beessi sisustus (joita muuten Suomesta löytyy hurjan paljon) kaipaa vähän potkua rinnalleen. Se voi olla jokin väri tai yksittäiset esineet.

2. Yhdistele uutta ja vanhaa
Jos kaikki huonekalut ja sisustuksen yksityiskohdat ovat samalta aikakaudelta tulee sisustuksesta kuollut. Piste. Älä siis kerää koko kotia kerralla vaan anna sen kasvaa ajan myötä. Sekoita kirppareilta hankittuja tai perittyjä huonekaluja ihan uuteen.

3. Käytä korkeintaan kolmea väriä
Tästä voi olla montaa mieltä, mutta minusta monenkirjava sisustus on aika levoton. Katso kohtaa 1. Värejä voi olla vaikkapa kolme ja yksi niistä on se kontrastiväri. Materiaaleja ja erilaisia pintoja parissa värissä mieluummin kuin samanlaista pintaa yhdessä sävyssä. Täydelliset minimalistit on tietty asia erikseen.

4. Itke ja osta mieluummin kuin naura ja osta
Olen erehtynyt pari kertaa ostoksille kevein mielin. Eli olen haaveillut jostain laadukkaammasta hankinnasta, mutta sortunut hintalapun nähdessäni hankkimaan jotain, josta joudun sitten parin vuoden päästä luopumaan kun ei se ollutkaan hyvä valinta.  Tästä esimerkkinä ensimmäiset parvekekalusteemme tähän kotiin. Onneksi pääsimme ensimmäisestä virhehankinnasta eroon. Kamalaa kertakäyttökulttuuria! Mieluummin siis itke vain kerran kassalla ja maksa sen minkä pystyt laatuhankinnasta kuin ostat jotain hätäratkaisua. Olen mieluummin ilman ja säästän kunnes minulla on varaa siihen mitä haluan.

5. Satsaa taiteeseen
Tässä voi heti alkuun todeta, että meillä ei ole taidetta mitenkään laajassa mittakaavassa. Mutta sain kimmokkeen kerätä tällaisen piste i:n päälle postauksen saatuamme vihdoin olohuoneemme seinälle ihanan taiteilijan Fanny Tavastilan upean taulun. Jotenkin sen jälkeen kun tämä teos ripustettiin seinälle, palaset loksahtivat paikoilleen ja ihastelen sitä aamuin ja illoin. Siis yksi ainoa esine voi olla se piste i:n päälle, joka viimeistelee sisustuksen. Ja tähän tauluun linkkautuu myös edellinen postaukseni sinisestä väristä.


Onko sinulla muita hyviä vinkkejä jakaa, millä päästään maaliin kodin laitossa vai onko niin, ettei sitä maalia saavuta koskaan?


No comments:

Post a Comment