Sunday, 6 August 2017

Mökkikuumetta

Joka kesä sama juttu. Kesäisin tai oikeastaan jo keväisin minuun iskee mökkikuume. Kummallista tässä on se, että meillähän oikeastaan on jo olemassa mökki, punainen tupa ja perunamaa. Tämän mökin ainoa huono puoli on se, että tuo kesäparatiisimme, sukumme kesänviettopaikka, sijaitsee aivan liian kaukana Helsingistä. Siis sellaisen matkan päässä, ettei sinne hurauta ilokseen viikonlopun viettoon. Ja toinen juttu on tietysti se, ettei se ole ikioma. Sen vuoksi emme oikein voi laittaa ja remontoida sitä täysin oman makumme mukaan. Tyypillinen suomalainen tilanne siis - mökki yhteisomistuksessa. 

Sen vuoksi haaveilen aika ajoin ikiomasta kesäpaikasta, jossa pääsisi toteuttamaan kaikkia niitä unelmia mitä mökkeilyyn liittyy. Rentoa oleileua ja välillä jotain käytännönläheistä puuhailua käsillä - utopiaa sanotte tietysti te, jotka olette jo tuskastuneet jatkuvaan mökkityömaahaan ja uurastukseen mökeillänne. Elelen varmaan vaaleanpunaisessa pumpulipilvessä sen suhteen mitä mökkeily "oikeasti" tarkoittaa. Minulle mökkeily on tuon puuhastelun lisäksi saunomista rantasaunassa ja pulahtelua viileään veteen löylynheiton lomassa. Ilman sitä ei ole kesää. Sen vuoksi olemme käyneet sukumme kesäpaikassa jo vuosien ajan ihan joka ikinen kesä. Kun ei ole sitä ikiomaa ainakaan vielä.

Pääsimme mökkitunnelmiin  tänä kesänä eräänä kauniina päivänä kun piipahdimme poikamme kummisedän kesäparatiisiin Sipoon saaristoon. Ihan mieletön paikka. Mökki saaressa, lyhyen venematkan päässä mantereelta. Mökin terassilta avautuvat upeat näkymät merelle, yksi hienoimmista mitä voi olla. Mikäs tuossa terassilla makoillessa, nikkarointipuuhat eivät olleet ihan ensimmäisenä mielessä. Ja siinä loikoillessa nautin ihan täysin siemauksin. 


Olemme bongailleet netistä meille sopivia mökkejä ja oppineet jotain siinä matkan varrella. Ensinnäkin tontti on se tärkein juttu. Huonon mökin voi remontoida tai rakentaa uudelleen (edellyttäen että on rahaa), mutta huono tontti on huono eikä sitä oikein voi muuksi muuttaa. Jos ranta on matala ja mutainen voi sen toki ruopata, mutta kirkasvetinen ja syvä ranta on kuitenkin se mistä haaveilemme. Ja jos tontin ilmansuunta on pohjoiseen tai itään voi unohtaa haaveilut istuskelusta ilta-auringossa rannalla.

Toinen juttu on saarimökki versus autotien päästä löytyvä mökki. Meillähän on vene ja kivaa puuhaa se onkin, mutta entäs kun raahaat mukanasi neljän hengen mökkikamppeita veneellä saareen. Näitä pohdintoja pyöri mielessä suunnatessamme veneen keulan kotia kohden.


Toimisiko mökki saaressa sittenkään? Onko meistä siihen? Tai remontointi saaressa - sekin on pohdinnan paikka. Näitä asioita yhä pohdimme. Siksi mökkihaaveet antavat vielä hetken odottaa ja matkustamme kesäisin näihin punaisen kesätalomme maisemiin. Onko sinulla mökki tai haaveita sellaisesta? Tai ideoita mitä tulee ottaa huomioon mökin hankinnassa?
Hauskaa viikkoa! 


2 comments:

 1. Hei!
  Löysin blogisi jo jokin aika sitten, mutta kommentointi on hyvistä aikeista huolimatta jäänyt tekemättä. Mukava löytää kiinnostava blogi (oletettavasti) omasta ikäryhmästä ja melkolailla saman tyyppisestä elämäntilanteesta. (Lisäksi kärsin armottomasta Helsinki-nostalgiasta ja luen mielelläni siellä asuvien blogeja. Itse muutimme sieltä pois jo 12 vuotta sitten)
  Mutta nyt osuit vielä erityiseen lempiaiheeseeni, eli mökkeilyyn. Voisin kirjoittaa tästä varmaan loputtomiin, mutta yritän vähän hillitä sanatulvaa :-)
  Oma mökkihistoriani kattaa koko elämäni, alkaen lapsuudenperheen pienestä saarimökistä nykyiseen oman perheen omaan järvenrantamökkiin. Vaikka lapsuuden merimökistä on ihanat muistot ja meri-ihminen olenkin, käytännössä juuri yhteisomistus, suuri laajennus/remontointitarve ja venematka ovat tehneet siitä meidän tilanteeseemme vähän liian haasteellisen vaihtoehdon. Oman perheen kanssa olemme joitain vuosia sitten hankkineet mökin järven rannalta, ensin rakennettiin saunamökki ja pari vuotta sitten isompi päämökki. Apuna meillä on kyllä olleet erityisesti appivanhemmat ja alkuvaiheessa muutakin lähisukua, mutta silti en näe mökkiä ollenkaan tuskaisena työmaana (nyt kun se on ns. valmis). Mökkimme luonnontilassa oleva tontti esimerkiksi ei vaadi oikeastaan "mitään" ylläpitoa, joten melko kevyellä puuhastelulla selviämme. Toki meillä edelleen on innokkaat appivanhemmat apuna ajoittain (tekevät polttopuita tontilta aikoinaan kaadetuista puista, keväisin ja syksyisin auttavat monissa käytännön asioissa), mutta kuitenkin. Meri-ihmiselle järven hiljaisuus ja pysähtyneisyys ovat hyvin rauhoittavia, ja metsäinen tontti tekee hyvää :-)
  Mökkeilystämme pidän pientä blogia (https://puolenhehtaarinmetsanmokki.wordpress.com), jonka päivitystahti ei kyllä päätä huimaa...
  Onnea mökkihaaveisiin!

  Johanna

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oi, ihanalta näyttää teidän mökki, Johanna. Tuo järvenranta/ merenranta kysymys on tosiaan myös ajatuksia herättävä. Huomaan, että tänä kylmänä kesänä kun sinilevästä on kirjoitettu mediassa tavallista vähemmän kääntyvät ajatukset merenranta mökin puoleen kun taas rankkoina leväkesinä on tullut mieleen olisiko parempi pysytellä puhtaiden järvien rannalla. Sillä mitä tekee leväisellä rannalla kuumana kesäpäivänä.

   Laita vaan lisää mökkipostauksia blogiisi, luen niitä mielelläni!

   Delete