Friday, 25 August 2017

Vinkkejä valokuvaukseen

Innostuin valokuvauksesta parikymppisenä asuessani Tukholmassa. Kävin siellä valokuvauskurssin ja aloin haaveilla jopa valokuvaajan ammatista. Sitten kuitenkin mieli muuttui ja päädyin opiskelemaan jotain ihan muuta. Mutta kuvaaminen on sen jälkeen roikkunut elämässäni mukana. Olen siis ihan amatööri näissä hommissa, mutta olen kantapään kautta oppinut jotain juttuja, joista ehkä on apua sinullekin.

1. Kalustolla on merkitystä
Luulin kauan, että kyllä kännykällä saa ihan hyviä kuvia, kunnes huomasin, että tarjolla on jotain paljon parempaa. Kännykällä kuvaa hyvin valoisissa olosuhteissa, mutta heti kun kuvausolosuhteet muuttuvat hämärämmiksi, kuvan laatu heikkenee dramaattisesti. Samoin liikkuvan kohteen kuvaamiseen on paras käyttää järjestelmäkameraa. On järkevää satsata kameran runkoon, mutta pelkkä runko ei riitä vaan voit vaikuttaa huomattavasti lopputulokseen valitsemalla oikeanlaisen objektiivin. Itse hankin pari vuotta sitten kiinteäpolttovälisen objektiivin  (Canon EF 50mm f/1,4 USM). Se tuo kuviin syväterävyyden (kuvauksen pääkohde erottuu tarkasti ja tausta on "blurry"). Tuo sopii myös mainiosti hämärässä kuvaamiseen. Hieman zoomausta vaativiin sekä hiihtokuviin käytän tätä: Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM.

2. Kuvaa paljon
Aiemmin luulin, että pari kuvaa ottamalla saa ne kivat muistot talteen. Nykyään tiedän, että hyvän kuvan saamiseksi täytyy nähdä vaivaa ja painaa kameran laukaisinta mielellään muutaman kerran liikaa kuin tähdätä kauan ja yrittää parilla otoksella saada homma valmiiksi. Omista kuvistani noin 60-70% päätyy sensuurin kautta roskiin. 

3. Anna ohjeita, ota ohjeita
Jos kuvaat itse vaikkapa ystävääsi, anna kuvattavalle ohjeita miten seisoa kameran edessä. Linssin läpi näkee paljon paremmin mikä voisi näyttää hyvältä kuvassa. Tai jos joku toinen kuvaa sinua pyydä ohjeita minne päin kannattaisi katsoa ja miten päin kameran edessä olla.
4. Kuvankäsittelyllä saa paljon aikaan
Tässä olisi itselläni vielä paljon opittavaa. Käytän tällä hetkellä vain yhtä ilmaisohjelmaa. Latasin koneelle joku vuosi sitten Lightroomin, mutta turhauduin kun en yhtään tajunnut miten sitä olisi pitänyt käyttää. Note to self: hankkiudu jonnekin kuvankäsittelykurssille.

5. Sommittele
Tämä on aika itsestään selvää, mutta ei sitten kuitenkaan. Yritän aina löytää kuviin jotain kolmiulotteista eli etualalle jokin yksityiskohta ja sitten varsinainen kuvauskohde. Tai sitten kuvauksen pääkohde ja mukaan jokin kiva tausta.  Onko sinulla jakaa muita kuvausvinkkejä yllä olevan lisäksi?

Ihanaa viikonloppua!


2 comments:

  1. Olipas hyviä ja käytännönläheisiä vinkkejä. Haluaisin olla parempi kuvaaja, koska ihailen suuresti hyvin otettuja kuvia :-) Oikeastaan itse ärsyynnyn hieman omasta laiskuudestani, kun en ole ainakaan vielä saanut aikaiseksi opetella parempia kuvaustaitoja. Olen joskus kauan sitten ollut yhdellä valokuvauskurssilla, ja kuvankäsittely on tiettyyn rajaan asti melko tuttua. Haaveilen välillä kunnon kamerasta, mutta en ole ihan vakuuttunut että kärsivällisyyteni (tässä asiassa) riittäisi perehtymään siihen hommaan tarpeeksi... Mielessä olisi kuitenkin moniakin mm. omiin harrastuksiin liittyvää, mistä olisi hienoa saada kunnollisia kuvia. Ja luonnollisesti omaa perhettä olisi ihana kuvata ihan kunnolla kun vain kännykkäkameralla... Eli hieman kateellisena ja ihaillen katson muiden ottamia kauniitan kuvia :-) Ehkä jonain päivänä oma intonikin riittää siihen että kameran hankintakynnys ylittyy... Vinkkejä minulla ei siis ole antaa, toki ehkä kärsivällisyyttä tarvittaneen kuvaajalle!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos Johanna. Kuvaaminen on hauska harrastus ja sehän minullekin antoi alkukipinän blogin aloittamiseen. Suosittelen säästämään kameran hankintaa varten. Meillä on vain yksi elämä ja ei tule sitten kiikkustuolissa harmiteltua kun jäi muistot ikuistamatta.

      Delete